Tandheelkunde

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal of zirkonium met een laagje porselein dat precies past over de afgeslepen tand of kies. Dit kapje wordt op de afgeslepen tand of kies vastgelijmd. Met een kroon krijgt een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en kleur weer terug.


Een kroon biedt een goede oplossing bij:

  • Onvoldoende draagvlak voor de vulling van een tand of kies door bijvoorbeeld tandbederf.
  • Het versterken van een tand of kies.
  • Het plaatsen van een implantaat.
  • Een esthetische verbetering van de tand of kies, bijvoorbeeld verkleuringen, afgebroken of slecht gevormde tanden.
  • Het herstellen van tanden of kiezen na beschadiging door een ongeval.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit drie of meer kronen die op minimaal twee pijlers geplaatst, de open ruimte tussen één of meer ontbrekende tanden of kiezen in uw gebit vervangen. Zie de afbeelding:

 

 

  • Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers: implantaten of afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte, ontstaan door de ontbrekende elementen.
  • Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers en de open ruimte passen.

Een brug biedt een goede oplossing bij:

  • Tekort aan kauwvlak.
  • Het voorkomen van scheefstand van tanden en kiezen door ontstane open ruimte.
  • Esthetische verbetering van het gebit.

*Bij het ontbreken van tanden of kiezen in het gebit, kunnen aanwezige tanden en kiezen in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien wat scheefstand veroorzaakt.

Het plaatsen van implantaten

Het Implantaat is een revolutionaire uitvinding die het leed van loszittende protheses en slinkend kaakbot tot het verleden laat behoren. Daarnaast is het plaatsen van een implantaat een goede oplossing bij het ontbreken van één of meer tanden en/of kiezen: met behulp van een implantaat kunnen kronen of bruggen worden geplaatst, wat voor de drager aanvoelt als eigen tanden of kiezen.

Wat is een implantaat?


Een implantaat dient als vervanging voor een afwezige tand of kieswortel en wordt als schroef in de kaak bevestigd. Een implantaat wordt gemaakt van Titanium, een duurzaam en lichaamsvriendelijk materiaal. Na het plaatsen van een implantaat groeit dit vast in de kaak, waarna er een kroon, een brug* of een klikgebit* (klikprothese) op kan worden bevestigd.

*Bij meerdere implantaten

Wanneer kiest u voor een implantaat?

Bij het ontbreken van een tand of kies

Bij het ontbreken van een tand of kies is een implantaat een elegante oplossing waarbij met het plaatsen van een implantaat met een porselein kroon (van metaal of zirkonium) het aanzicht van het gebit wordt hersteld en het behoud van het kaakbot wordt gewaarborgd.


Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen

Bij het ontbreken van meerdere tanden of kiezen, kunnen één of meer implantaten worden geplaatst als basis voor een brug met kronen. Een brug is niet uitneembaar en vervangt de ontbrekende tanden of kiezen.